Retriittipuutarhoista

HM Bedfordin vankilan hiljaisuuden puutarha
Vivamon Hiljaisuuden puutarha Lohjalla

HILJAISUUDEN PUUTARHAT

Puutarhat ovat kautta aikojen olleet myös  hiljentymisen ja mietiskelyn paikkoja. Parikymmentä vuotta sitten Englannissa syntyi ajatus retriitikäyttöön rakennettavista hiljaisuuden puutarhoista. Nyt Quiet Garden liikkeeseen kuuluu jo yli kolmesataa puutarhaa ympäri maailmaa. Suurin osa niistä on yksityisten pihojen yhteydessä, osa erilaisissa toimintakeskuksissa ja joitakin on rakennettu myös sairaaloiden yhteyteen, kouluihin ja vankiloihin.

Monissa puutarhoissa järjestetään retriittejä ja kurssitoimintaa ja osa on säännöllisesti avoinna vierailijoille.

Jos olet kiinnostunut oman hiljaisuuden puutarhan rakentamisesta, voit ottaa yhteyttä yhdistyksen vastuuhenkilöihin. Osa heistä on puutarha-alan ammattilaisia, joilta voit saada ohjausta oman puutarhan suunnitteluun. Tuomo Salovuori julkaisi 2009 kirjan Vihreyden keskellä- levon ja virkistyksen puutarhat ( Kirjapaja), jossa on myös oma lukunsa hiljaisuuden puutarhoista.

Susan Bowden-Pickstockilta on Englannissa ilmestynyt kirja hiljaisuuden puutarhoista nimellä "Quiet Gardens: The Roots of Faith". Kirjaa voi tilata Amazonin kautta. Susanilla on sekä teologista koulutusta että puutarha-alan tutkintoja, ja hän on pitkään toiminut BBC:n  radiotoimittajana sekä puutarhasuunnittelijana. Susan vieraili elokuussa 2011 Vivamossa.